Vatikán: Jáhenky zatím ne

Kardinál Fernández ve svém příspěvku pro světové shromáždění synody o synodalitě napsal, že stále není prostor pro pozitivní rozhodnutí magisteria ohledně přístupu žen k jáhenství, a že do budoucna bude studována autorita žen, která nebyla vázána na svátostné svěcení.

V únoru 2024 papež František ustanovil deset studijních skupin, aby se zabývaly některými tématy, jež se objevila v syntéze z loňského zasedání světové synody o synodalitě. Tato témata podle papeže vyžadovala podrobnější studium, které by nebylo možné stihnout do letošního zasedání, které začalo tento týden. Nicméně v úvodu letošního druhého zasedání byla prezentována alespoň dosud vykonaná práce těchto studijních skupin a také výhled do budoucna. Práci skupiny číslo 5, která se zabývala „některými teologickými a kanonickými aspekty týkajícími zvláštních forem ministeria“, mimo jiné diakonátem žen, představil prefekt dikasteria pro nauku víry kardinál Víctor Manuel Fernández.

fernandez.jpg

Kardinál Fernández v psané verzi svého příspěvku, který obdrželi členové synody a novináři, napsal: „Pokud jde o druhé téma [svěcení jáhenek], rádi bychom se hned na začátku podělili o to, že na základě dosud provedené analýzy – která bere v úvahu také práci dvou komisí zřízených papežem Františkem pro diakonát žen (jejichž nejužitečnější závěry budou zveřejněny v konečné verzi dokumentu) – naše dikasterium soudí, že stále není prostor pro pozitivní rozhodnutí magisteria ohledně přístupu žen k jáhenství, chápanému jako stupeň svátosti svěcení. Tuto úvahu nedávno veřejně potvrdil sám Svatý otec. V každém případě dikasterium soudí, že možnost pokračovat v práci na hloubkovém studiu zůstává otevřená.“

synod.jpeg

Oproti psanému příspěvku kardinál Fernandez svůj mluvený projev poněkud zkrátil a tuto část svého referátu uvedl v trochu zestručnělé podobě. Prefekt dikasteria pro nauku víry nicméně naznačil budoucí směr studia role žen v církvi: „Hlouběji analyzovat životy některých žen, které v raných i nedávných dějinách církve uplatňovaly skutečnou autoritu a moc k podpoře poslání církve.“ Jako příklady uvedl tato jména: Matylda z Canossy, Hildegarda z Bingen, Brigita Švédská, Kateřina Sienská, Jana z Arku, Terezie z Ávily, Juana Inés de la Cruz, Mama Antula, Alžběta Anna Setonová, Marie Montessori, Dorothy Day, Madeleine Debrêl. Prefekt dikasteria zdůraznil, že „autorita těchto žen a jejich moc nebyla vázána na svátostné svěcení“.


Zprávu připravil Radek Tichý 

fernandez2.png

Obrázky: psaný příspěvek kardinála Fernándeze

List papeže Františka jímž ustavuje studijní skupiny 

Článek v magazínu America - The Jesuit Review

Srovnávací analýza mluveného a psaného projevu kardinála Fernándeze