Aktuality

Nová památka sv. Faustiny Kowalské

 pondělí 18. května 2020

Kongregace pro bohoslužbu a svátosti zveřejnila dekret, jímž se do Římského kalendáře zapisuje nová nezávazná památka sv. Faustiny Kowalské, panny. Slavit se bude 5. října.


Nové složení Liturgické komise ČBK

 úterý 5. května 2020

Čeští a moravští biskupové 28. dubna na 122. plenárním zasedání v Olomouci mj. zvolili nové obsazení Liturgické komise České biskupské konference. Od 1. května ji tvoří: Mons. Martin David, Mons. Vojtěch Cikrle, Mons. Jan Vokál a Mons. Zdenek Wasserbauer. 


Úkon kajícnosti pro dobu velikonoční

 neděle 3. května 2020

Ve 3. způsobu úkonu kajícnosti je možné kromě "tropů" z misálu použít také jiných textů. Čtyři variaty pro dobu velikonoční naleznete také na našich stránkách


Papežský ceremoniář: Tři milosti v době pandemie

 středa 29. dubna 2020

Mons. Guido Marini, ceremoniář papeže Františka, poskytl ještě před Velikonocemi osobní list k současné situaci, který nyní v překladu přinášíme v novém článku. Připomeňme, že v Itálii stále trvá nemožnost účastnit se bohoslužeb.


Český mešní formulář "V době pandemie"

 pátek 17. dubna 2020

V sekci Liturgické komise České biskupské konference naleznete pdf ke stažení s českým překladem mešního formuláře "V době pandemie".


Nová mobilní aplikace Liturgie.cz

 pátek 10. dubna 2020

Ve spolupráci s firmou Fenomen multimedia jsme připravili novou verzi aplikace Liturgie.cz. Pro android ji naleznete ke stažení na Google Play; pro iOS bude brzy k dispozici. Chcete-li podpořit činnost Liturgie.cz, můžete tak učinit.


Jak se modlit odpovědi po krátkých čteních?

 čtvrtek 9. dubna 2020

Jednou ze zvláštností velikonočního tridua je odpověď na krátké čtení v podobě antifony a nikoli obvyklého responsoria. Jak se tuto antifonu prakticky modlit vysvětluje v novém článku bratr Filip OPraem.


Komentáře ke všem čtením tridua

 úterý 7. dubna 2020

České katolické biblické dílo připravilo biblické komentáře pro všechna liturgická čtení Velikonočního tridua. Naleznete je na stránkách biblickedilo.cz/aktuality.


Velikonoce 2020 - veškeré info

 pondělí 6. dubna 2020

V novém článku na našem webu přinášíme souhrn veškerých dokumentů, pomůcek, textů ke stažení a také odpovědí na vybrané otázky. 


Mešní formulář v čase pandemie

 čtvrtek 2. dubna 2020

Kongregace pro bohoslužbu a svátosti vydala v pondělí latinský text mešního formuláře pro mše v čase pandemie. V misálu se řadí do skupiny nazvané "mše za různé potřeby" a smí se použít mimo neděle silných liturgických dob, slavnosti, Svatý týden a velikonoční oktáv.

Kongregace také zveřejnila latinský text mimořádné přímluvy na Velký pátek. Česká verze této přímluvy byla představena v rámci dokumentu vademecum pro kněze.