Aktuality

Neděle Božího slova

 neděle 17. ledna 2021

Kongregace pro bohoslužbu a svátosti vydala k neděli Božího slova nótu, kterou - spolu s dalšími podněty - přinášíme v novém článku.


Ženy lektorky a akolytky

 pondělí 11. ledna 2021

Papež František svým listem Spiritus Domini daným motu proprio změnil kánon 230 § 1 Kodexu kanonického práva týkající se ustanovených služeb lektorátu a akolytátu. Nově mohou být do těchto služeb ustanovovány také ženy.


Ohlášení pohyblivých svátků o Zjevení Páně

 pondělí 4. ledna 2021

Noty letošního ohlášení pohyblivých svátků liturgického roku, které se může konat o slavnosti Zjevení Páně, které připravil fr. Filip Boháč, OP, stejně jako nahrávku, kterou nazpíval jáhen Václav Šustr, naleznete na našich stránkách ve starším článku vysvětlujícím smysl tohoto zvyku


Poděkování

 středa 30. prosince 2020

Srdečně děkujeme za Vaši celoroční podporu pro Liturgie.cz. Rádi vám vystavíme potvrzení o daru, prosíme o zaslání adresy na liturgie.cz@gmail.com.


Vánoční liturgie: elogium, úkon kajícnosti, atd.

 středa 23. prosince 2020

Jednotlivé prvky vánoční liturgie včetně elogia (ohlášení slavnosti Narození Páně), 3. způsobu úkonu kajícnosti pro dobu vánoční nebo aktuální informace pro situaci pandemie naleznete na našich stránkách


Poslední adventní prolom

 středa 16. prosince 2020

Prolom neboli uvedení do čtvrté neděle adventní naleznete v novém videu: https://youtu.be/JZ42OSHtEQ4. Tentokrát na téma Zvěstování, ale také Ó antifon a Rorátů. 


Nové knihy o katolické liturgii a liturgice

 pátek 11. prosince 2020

Aktualizovali jsme stránku věnovanou literatuře o nově vydané tituly v roce 2020.


Věroučná nóta o formuli křtu

 čtvrtek 10. prosince 2020

Kongregace pro nauku víry odpověděla na otázky týkající se platnosti křtu. Odpovědi i připojenou nótu v překladu ČBK naleznete v novém článku na našem webu.


Prolom do třetí neděle adventní

 středa 9. prosince 2020

Záznam přednášek o adventní liturgii třetí neděle adventní naleznete na našem youtube kanále.


Ekumenické vademecum

 pátek 4. prosince 2020

Nové Ekumenické vademecum v otázce intercommunia, sdílení svátostí křesťany různých církevních společenství, pouze cituje starší texty: Unitatis redintegratio, Ut unum sint, Ekumenický direktář a Kodex kanonického práva. Text v různých jazycích je dostupný na Bollettino della sala stampa