Aktuality

Ekumenické vademecum

 pátek 4. prosince 2020

Nové Ekumenické vademecum v otázce intercommunia, sdílení svátostí křesťany různých církevních společenství, pouze cituje starší texty: Unitatis redintegratio, Ut unum sint, Ekumenický direktář a Kodex kanonického práva. Text v různých jazycích je dostupný na Bollettino della sala stampa


Úkon kajícnosti pro dobu adventní

 úterý 1. prosince 2020

Na našich stránkách nalezete tropovaný úkon kajícnosti (3. způsob), který z italského originálu připravil Jan Slepička.


Tradice - přizpůsobení - překlad

 pondělí 30. listopadu 2020

Studijní den Papežského liturgického institutu v Římě, který se koná ve středu 2. prosince od 9-12 hodin lze sledovat on-line. Podrobnější informace a přihlášky jsou na stránkách institutu


Žehnání adventních věnců v rodině

 sobota 21. listopadu 2020

Nepůjde-li nechat si požehnat adventní věnec v kostele, je možné pronést modlitbu díků a prosby také v rodině. Inspiraci nabízíme na našich stránkách


Úkon kajícnosti pro recitované bohoslužby

 pondělí 19. října 2020

Nejen v současné situaci recitovaných bohoslužeb v malých společenstvích je možné ve 3. způsobu úkonu kajícnosti použít jiná zvolání, než ta z misálu. Nově na stránkách naleznete texty pro liturgické mezidobí. Texty připravil bohoslovec papežské koleje Nepomucenum Jan Slepička. 


Jak slavit domácí liturgii?

 čtvrtek 15. října 2020

Opět se vracíme se svěcení neděle rozptýleni po domácnostech. S přípravou rodinné liturgie může pomoci jarní video.


Liturgie bez zpěvu?

 pondělí 5. října 2020

Vládní omezení zakázalo při bohoslužbách od 5. do 18. října zpěv při bohoslužbách. Několik liturgických poznámek naleznete v novém článku.


VŠ studium liturgiky

 čtvrtek 17. září 2020

Katolické teologické fakulty nabízejí veřejnosti studium liturgických předmětů. Přehled otevíraných kurzů v nadcházejícím zimním semestru přinášíme v novém článku.


Svátosti, víra a koronavirus

 sobota 12. září 2020

Koronavirus je znovu aktuální téma. Svěží rozhovor s nositelkou Ratzingerovy ceny a členkou Mezinárodní teologické komise, prof. Marianne Schlosser, naleznete v novém článku na našem webu. 


Nový překlad Římského misálu

 úterý 1. září 2020

Papež František obdržel 28. srpna 2020 první výtisk nově vydaného překladu Římského misálu do italského jazyka. Nový článek na našem webu od Goffreda Boselli popisuje proces překladu a analyzuje změny oproti předchozí edici.