Články

Ioannis Zizoulas - Eucharistie jako přijetí stvoření

úterý 4. června 2024

Liturgie je nejpravdivějším a nejplnějším přijetím stvořeného světa. Jestliže je pro mnišství charakteristický útěk ze světa, pak se liturgie vyznačuje právě opačným pohybem.

 


Preface o Janu Nepomuckém

sobota 11. května 2024

O svátku sv. Jana Nepomuckého se používá specifická a krásná preface. Článek P. Pavla Hödla přibližuje její původ a komentuje některé zvláštnosti.  

 


Bez obnovy liturgie není obnova církve

čtvrtek 8. února 2024

Ve dnech 6. - 9. února 2024 se v Římě konalo plenární shromáždění Dikasteria pro bohoslužbu a svátosti. Přinášíme projev papeže Františka a doplňující tiskovou zprávu.

 


Gestis verbisque

pondělí 5. února 2024

2. ledna 2024 zveřejnilo Dikasterium pro nauku víry nótu Gestis verbisque o platnosti svátostí. Pracovní překlad přinášíme v tomto článku. Do pracovního překladu nebyla zahrnuta úvodní prezentace a poznámky pod čarou.

 


Jaké vybrat čtení?

pondělí 22. ledna 2024

O památkách svatých bývá více možností, jaké čtení použít ke mši svaté. Článek P. Vojtěcha Novotného přibližuje, jak správně vybrat.

 


Koncil a úprava mše

pondělí 23. října 2023

V prosinci 2023 si připomeneme 60 let od vyhlášení konstituce Sacrosanctum concilium. O čem se na koncilu doopravdy jednalo ohledně mše? V článku naleznete autentické citace z koncilní auly.

 


Liturgická reforma za totality

pondělí 24. dubna 2023

V současné Liturgické komisi České biskupské konference je Mons. Emil Soukup jediným pamětníkem přípravy obnovených liturgických textů z doby totality. Jeho vzpomínky přinášíme v našem článku.

 


Z čeho se vyrábí křižmo

středa 29. března 2023

Na Zelený čtvrtek ráno biskupové po celé planetě světí křižmo. Z čeho se křižmo připravuje? Této otázce se věnuje náš článek.

 


Růžová barva v liturgii

středa 15. března 2023

O třetí neděli adventní a čtvrté neděli postní se může na místo fialové liturgické barvy vzít růžová. P. Radek Martinek v krátkém článku vysvětluje nejen původ tohoto zvyku, ale i náležitosti růžového odstínu.

 


Alternativní čtení pro modlitbu se čtením

čtvrtek 16. února 2023

Liturgická komise ČBK připravila na postní dobu nabídku alternativních čtení pro modlitbu se čtením.